I Sverige är rådjur, älg och vildsvin ett stort problem i trafiken, framförallt när man kör utanför dem stora städerna. I Skåne-regionen är vildsvinen det vanligaste problemet medan älg och rådjur dominerar antalet trafikolyckor från Svealand upp till Norrland. Att sänka hastigheterna är naturligtvis bra och här tycker jag trafikverket gjort lyckats med att hålla ner farten på många vägar, men det är ändå inte tillräckligt. Vi som sitter bakom ratten måste börja ta eget ansvar och göra allt vi kan för att tidigt kunna upptäcka dessa faror längst vägarna och då är det inte fel att eftermontera fordonsbelysning som förbättrar förarens sikt gentemot det vanliga helljuset.

 

Upptäck faran tidigt med extraljus på bilen

Att helljuset är dåligt på många bilar och andra sorters fordon är vanligt förekommande och egentligen ingen nyhet. En vanlig rekommendation är att man byter halogen till led om man äger en äldre bilmodell men detta i sig löser egentligen inte problemet med helljuset som inte lyser tillräckligt långt för att man ska befinna sig på den säkra sidan. Här är därför eftermontering av extraljus en optimal lösning som vem som helst kan dra nytta av. Här finns det egentligen två olika alternativ beroende på hur mycket ljus man behöver och vad för slags lampor man tycker är snyggast montera. En ledramp är ett avlångt extraljus med en rad fördelar, den tar inte upp lika mycket plats på fordonet och kan (beroende på storlek) också fällas in bakom grillen så att den inte syns. Runda extraljus är raka motsatsen till en ledramp, dom tar upp mycket mer plats, ger mer ljus och kan inte monteras lika diskret p.g.a dess storlek. Även om man väljer en 7 tum lampa istället för en 9 tum så är rampen betydligt mindre och ger enligt en del bilförare snyggare montage.